Jordemoder Jette er godt nok god til at sy i tissekoner.

Min jordemoder. Foto: Christine Louw

Min jordemoder.
Foto: Christine Louw

Jeg har født to af mine tre børn hjemme med den samme jordemoder. Det er de færreste forundt og det har en kæmpe betydning for hvordan vi taler om fødsler med vores børn. Mine to store piger har set deres lillesøster komme til verden omgivet af far, mormor, farmor, fotograf Christine og Jordemoder Jette. Igennem graviditeterne med både den ene og den anden lillesøster havde de mødt Jette og hendes dejlige kollega Mie. De havde fået lov at trykke på knappen til hjertelyden, tegnet tegninger til dem og da jeg var gravid med nr. 2 lavede storesøster en fødeleg hvor hun havde 10 af sine bamser under blusen, som med hjælp fra jordemoder Jette, blev forløst på tryggeste vis.

Jeg er selv en rimelig skrap dame og efter min første fødsel hvor jeg ikke var i jordemoderfaget selv endnu, var min anden graviditet og fødsel en helt anden, da jeg nu vidste præcis hvad jeg ville og, nok vigtigere, ikke ville. Det var dejligt at blive mødt af en jordemoder der ikke er bange for at vise hvem hun selv er og også deler historier fra sit eget liv. Jette er en travl dame, men hun lytter altid og ligeså snakkesalig og munter stemningen kan være, ligeså roligt og stille kan der blive, når hun kan mærke at jeg har brug for at koncentrere mig.

Kendthed                                                                                                                                                                                         Efter min første fødsel havde jordemoderen på fødegangen lavet noget af et pudestramaj, da hun havde syet mig efter fødslen. Jeg havde problemer med smerter, især under sex, i et halvt år efter.  Dengang tænkte jeg at det nok bare var sådan det skulle være. (Det skal det ikke! oplever du stadig smerter et par måneder efter en fødsel skal du søge hjælp).                                   Da jeg så havde født anden gang, hjemme med jordemoder Jette, var jeg igen bristet en lille smule og hun ville gerne sy et par sting. Hun havde glemt sin pandelampe og derfor måtte vi lige finde det bedste vi havde. Det blev en cykellygte, som min svigermor var så elskværdig at lyse mig op i skrævet med. Så havde Jette lys til arbejdet, men det var lidt svært, da hun hurtigt kunne se at jeg var syet skævt første gang. Hun blev nødt til at lukke mellemkødet på samme måde, for ikke at lave endnu mere rav i den.                                                                                              Jeg var nervøs første gang jeg skulle have sex igen. Men spændingen blev hurtigt til glæde. Selvfølgelig virkede alt som det skulle. Ingen smerter og i taknemmelighed skrev jeg lige en sms til min jordemoder og takkede hende for hendes syning.

Tryghed                                                                                                                                                                                           Ved mindstesøsterens fødsel gik vandet om morgenen næsten tre uger før termin. Jeg var slet ikke indstillet på at skulle føde før termin, så derfor kom der ingen veer. Jordemoder Jette kom, trods forkølelse og løsnede hinder på mig og så kørte hun igen, for at give min krop tid til at lave veer. Jeg gik en tur, tog et lavement og begyndte at danse salsa i stuen. Min mand gjorde fødekar klar og mine store piger hyggede sig med deres bedstemødre.

Da der endelig kom veer ringede min mand til jordemoder Jette, som stod der en halv time senere. Jeg havde da en nederdel på, et rebozotørklæde om brysterne og et tørklæde om håret. Jette grinede og formanede mig at jeg aldrig måtte vise et billede af mig selv sådan til nogen der kunne tænkes at føde hjemme, så ville de tro at man skulle være hippie for at få lov:-)

Urtekusse-fødende med sin jordemoder

Urtekusse-fødende med sin jordemoder

Veerne blev stærkere og jeg gik i fødekarret. Jette lyttede hjertelyd. Den ene datter kom og spurgte om der havde været en ve, når jeg svarede ja sagde hun “yes” og gik ind på sit værelse igen. Den anden datter på knap 4 kom og krammede mig hele tiden. Min mand holdt mig fast på den anden side af fødekarret. Min klippe. Jeg blev ikke undersøgt indvendigt. Jeg havde tillid til at når veerne blev stærkere, så var mit barn på vej. Den tillid havde Jordemoder Jette også, hun lyttede hjertelyd og drak kaffe. Men hun var den støtte, der gjorde at alt det andet der foregik, blev det væsentlige. Vi var allesammen grundtrygge, jordemoder Jette var der.

Efter fødslen da lillesøster lå i mine arme og familien beundrede hende, spurgte Jette storesøster på knap 4 om hun havde haft sunget en sang for søster da hun var i maven. Så fik vi en høj og klar omgang “Rudolf med en røde tud” fra storesøster, da det lige havde været jul.                                                                                                                                                                               Jette ved at det er hele familien der går igennem en udvikling når der kommer et barn. Hun får alle til at føle sig væsentlige og vigtige, og hun respekterer de ønsker og grænser den fødende har.

Her hos os er jordemoderen ikke en betegnelse for et erhverv, som en hvilken som helst person kan troppe op og claime, herhjemme er jordemoderen Jordemoder Jette.

Jeg bor i region Sjælland der har en særlig hjemmefødselsordning hvor et team af jordemødre varetager regionens hjemmefødsler. Den gravide følges af 2-3 jordemødre og det er en af dem der kommer ud til fødslen. Efter min mening skulle alle gravide tilbydes en sådan ordning. Der skal en større diversitet i  valg for familierne i svangre- og fødselsomsorgen. se  www.hjemmefoedsler.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *